23. april 2009
Sikke en fantastisk dag! Solen har skinnet, børnene har været glade og alt har kørt på skinner! Vi delte os ud, så Mou, Mikkel og Ronni 2 fandt frem til bål og fik tændt op i bålstederne og i den hjemmelavede ovn beklædt med græstørv. Ronni/kokken gik med Pædagogen ud og fik lavet en huskeseddel og fortalt hende om dagens program, inden vi tog ind til Daglig Brugsen og købte ind til brød, snobrød, grøntsagsstave, grillede rodfrugter og pølser, samt urter til de sild hun havde medbragt og stanniol til at tilberede dem i.
Da vi kom i grøntafdelingen, var der ikke flere af de store poser gulerødder, hvilket der absolut ikke blev set igennem fingre med. Resolut gik hun hen til en medarbejder og forlangte at få de store gulerødder eller nedslag i prisen på de andre… Og kommentaren til det var at hun måtte tale med ham ved kassen. Da vi så kom op til kassen, fik han at vide at vi altså skulle have en vis rabat på de her gulerødder og at hun havde talt med den anden. Og uden videre fik hun 3 kroners rabat pr. pose gulerødder og der var alligevel en del poser. Så sådan gør man åbenbart det heromkring!
På vej hjem samtykkede hun i at deltage i et interview og vi håber at lederen som vi har haft kontakt med, også inden vi ankom, også vil. Det sker i morgen og det samme med børne interviewene.
Da Kokken kom tilbage fra Brugsen var der allerede tændt op i bålet og Mou fik stukket bagetingene i hånden og Kokken samlede sildene, grøntsagerne, skærebrædderne, sine medbragte knive, samt små knive til børnene og tog det hele med ud til bålpladsen, smed en voksdug på et bord. Nogle børn stimlede sammen og så begyndte vi at se på sild, snakkede om dem og udforskede skind, skæld, øjne, kvalitetskontrol og alt hvad der kan være spændende om sild. Børnene var helt opslugte i at se, høre og røre ved fiskene. Det var en ren fornøjelse. Kokken begyndte at skære hovederne af, som også blev nøje studeret og endda kysset på, af en af drengene som gerne ville fortælle sin far, at han i dag havde kysset en rigtig lækker sild. Da jeg begyndte at skære fileterne fra rygsøjle og de var blevet skyllet en ekstra gang, var der stor glæde ved at lege med fiskeskrogene og hovederne nede i baljen, hvilket der gik rigtig lang tid med. De fulgte nøje med i hele processen og var med til at skære persille, dild og forårsløg ud til at komme i stanniol pakkerne, med salt og et par skiver citron. Og da de skulle spises var faktisk alle med på at få noget af det hele, det var faktisk også rigtig lækkert. Herudover havde pædagogen også medbragt nogle røgede sild, også fra egen fangst, som bare blev varmet på risten der hang over bålet, sammen med pølserne. På stegepladen blev sildepakkerne lagt på, sammen med de skrællede gulerødder, selleri stykker og rødbedestykker som bare blev overdrysset med salt. I ovnen kom et brød af snobrødsdej, som blev smukt dekoreret med et par skiver citron, skiver rødbede og urter. Det blev rigtig lækkert og flot at se på, desværre var det en smule ufærdigt indvendig, da varmen var lidt for hård inde i ovnen, men det var der ingen der tog notits af.
Inden længe, efter dejen og pindende var bragt ud stimlede børnene pænt op i en kæmpe kø ud for både Mikkel og Mou, som satte dej på snobrødspindende, hvorefter der ellers var lignet op omkring de tre bålsteder. Alle fik lidt af alt og ingen var småsure eller opførte sig dårligt. Der var stor entusiasme og interesse i alt hvad der foregik. Et par af børnene kom til at skære sig på skrællerne, men heller ikke det slog dem ud. En meddelte bare køligt at han vist var kommet til at skære sig lidt, selvom det blødte fra fingeren. Men det var bestemt intet et stykke plaster ikke kunne kurere, og kort efter var han klar med skrælleren igen!
Også pædagogerne var yderst hjælpsomme og deltog ligesom børnene og hjalp os med at tingene gled så godt som muligt. Der var trods alt næsten 80 børn som på samme tid ville lave snobrød og have sild.
Da alle efterhånden var blevet spist af og enkelte var kommet tilbage efter fisk, hjalp pædagogerne med at få ryddet op og vasket op efter det hele og det tog ikke lang tid, før alt var fint og klar til at bruge igen i morgen, hvor nogle af pædagogerne vil bruge alle resterne på endnu en gang bål sjov.
Vi havde lavet rigeligt med rodfrugter og dej var der også rigeligt af, ja selv fisk var der noget tilbage af. Og det blev skåret ud i mindre stykker, så det kunne ryge på grillpladen i morgen på bålet, med pølseresterne. Dejet blev tilsat lidt revet gulerod og purløg og bagt med det samme i ovnen i køkkenet, så det var hurtigt at ordne i morgen, hvor vores eneste mål er interviews og lidt evaluering.
Skal man gøre noget om, ville vi nok have skåret rodfrugterne og evt. de røgede sild fra, da der var alt for meget at vælge imellem og det der gik bedst var faktisk pølser, snobrød, grøntsagsstave og sildene.
Men afgjort en succes!
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar