mandag den 11. maj 2009

Referat af bogen grænselandet

Bogen grænselandet som er baseret på en kold og mørk men desværre sand historie fra sønderjylland, nærmere betegnet Løgumkloster og tønder kommune.
For at man kan danne sig et indblik i tøndersagen, udarbejdes der nu et kort oprids af sagens kerne.

Anna som er moderen er et uønsket barn fra hun bliver født, så derfor vokser hun op hos sin mormor under ubarmhjertelige kår.
Inden hun bliver gift med Bjarne har hun været forelsket nogle gange og har gerne mødt dem igennem kontaktannoncer.
Sådan møder hun også Bjarne.
Annas interesser er at hun elsker at spille orgel, skrive sange og digte.

Bjarne som er faderen har også været i nogle seriøse forhold men de har fået ende p.g.a druk, vold og ekstrem besynderlig sexlyst.
Bjarne vokser op hos en alkoholisk far som også gerne udøver vold imod Bjarne, Bjarne har sågar også skrevet i et brev at han har været udsat for sex misbrug da han boede på døgn institution for unge.
Bjarnes interesser er kampsport og hans motorcykel.

Disse to mennesker Anna og Bjarne som begge lider under diverse sindslidelser lever af overførelsesindkomster, de er begge i en diagnose som betegnes som førtidspensionister og det betyder at de trækker den største penge støtte.
De er altså således stillet at de er førtidspensionister og lider stærkt under deres sociale arv.

Historien kort fortalt er at Anna og Bjarne møder hinanden i 93 og bliver senere samme år gift og de køber hus i løgumkloster, hvor de i 94 får deres første datter Sofie.
I 97 får de deres anden datter på tønder sygehus, de døber hende Signe.

Sofie og Signe vokser op med vold, trusler og sexmisbrug af deres egen far Bjarne. I 2004 er der i løgumkloster blevet modtaget flere og flere alarmerende meldinger fra pædagoger og lærere omkring deres velbefindende og sociale adfærd. Det får løgumkloster kommune til at iværksætte en paragraf 38 som omfatter en fyldestgørende rapport omhandlende hvor vidt Sofie og Signe skal blive boende hos Anna og Bjarne eller de skal tvangsfjernes til observation på et døgncenter.
Proceduren i udarbejdelse af paragraf 38 er at observere dem i skolen eller flytte dem til midlertidig observation på et døgncenter, eller os kan man benytte sig af hjemmebesøg hvor man vurdere forældre evnen og børnenes fysiske rammer.

Anna og Bjarne skal så i september 2004 til samtale med kommunen om rapportens indhold og resultat, men inden da sælger Bjarne huset i løgumkloster og køber hurtigt et nyt i en lille by udenfor Tønder, som i bogen kaldes for Glemstrup, de er altså således tilflytter til Tønderkommune, og de indberetninger der findes på familien ligger så stadig i løgumkloster kommune.
Kort efter at de er flyttet ind i huset i Glemstrup kommer tønder kommunes chef for børn og unge i besiddelse af rapporten der omhandler udarbejdelse af paragraf 38 på familien.
Overraskende nok mener kommunen ikke der er grundlag for en tvangsfjernelse af børnene Sofie og Signe. Det som bliver iværksat er at institutionen helsehjemmet får til opgave at undersøge pigerne i deres hjemlige omgivelser, og via helsehjemmets ringe indsats forsvinder sagen stille ud i Tønder kommunes glemsel.

Blot få dage efter deres ankomst til Glemstrup flytter eller nærmere betegnet flygter Anna efter at hun igen er blevet gennembanket af Bjarne, hun efterlader derfor sine 2 døtre hos Bjarne som fortsætter med at misbruge dem sexuelt.
Bjarne har ifølge Anna praktiseret at leje hende ud til andre mænd imod et meget lille symbolsk betaling såsom pizza og bajere. Alt dette foregik således at Anna skulle dyrke sex imens at Bjarne deltog som tilskuer.
Sådan foregik det stort set altid og da Sofie bliver 10-11 år begynder han så også at leje hende ud , Bjarne lejede altså lille Sofie ud til gran voksne mænd som var alt fra pizzabagere, landmænd og fine mappedyr.

Alt dette vanvid får lykkeligvis en slutning da en tyrkist mand ved navn K giver politiet et tip om at en far fra Glemstrup lejer sin 11 årige datter ud til sex, aflytter tønder politi deres tlf som de får held med og tager faren og nogle andre på fersk gerning.
Der er efterfølgende blevet fældet en stribe mænd som har forgrebet sig på Sofie.

Det skinner tydeligt igennem at hvis man læser bogen grundigt og notere sig små men relevante problematikker imellem kommunerne og dets ansatte, det virker klart som mange små allierede grupper hvor man passer på dem som man kender.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar